Shop efter Kategorier

Vinhøst beskrivelser fra vores Sydtyske producenter i Baden og Alsace

Vi holder hele tiden et "vågent" øje mod vores leverandører og sikrer at de år efter år producerer vine af absolut høj kvalitet.

Når det er sagt, så vejret og hvordan druerne har udviklet sig en væsentlig faktor.

Vi vil derfor i nedenstående årgangs opdatering prøve at give et overblik over årgangene som vi ser dem og som vores Producenter ser dem.




Vin årgang 2014

Vi var i Kaiserstuhl i starten af oktober da vinbønderne normalt har tid til en god snak inden høsten begynder. Vi blev overrasket over at høsten allerede var i gang. Den gode sommer i juni og juli har udviklet druerne hurtigere end normalt.  Den kolde og våde August måned bremsede drue udviklingen – havde august været ligesom de 2 andre måneder ville de have haft rekord tidligt høst i år.

Efter en tør og varm februar efterfulgt af en flot marts måned blev april heldigvis koldere end normalt med meget lidt nedbør. Væksten af knopper blev bremset så årgangen blev mere normal i sin udvikling men var stadigvæk så tidligt at der var fare for frost skader.

April 2014 - Vinstokkene i Baden skyder tidligt|vinbutikken.dk

Foto af Patrick Johner

I april kom frosten og der kom små frost skader på vinstokkene i den nederste del. Dette blev afløst af hagl skader i maj som perforerede nogle af bladene hvilket skabte en del løvarbejde for at sikre en sund vækst.

April 2014 - Vinstokkene i Baden med frostskader|vinbutikken.dk

Foto af Patrick Johner    


Blomstring i juni skete i gennemsnit 10 dage tidligere end normalt hvilket gav optimale betingelser for at druerne vil modne ordentligt også for sene druer som Merlot og Cabernet Sauvignon.
 
Den tørre og varme juni og juli nødvendig gjorde vanding af de unge vinstokke for at de ikke skulle gå ud. Den  27 juni ændrede vejret sig. Og vinstokkene fik den nedbør som gav ideelle betingelser for stressfri aromatiske og modne druer. Veraison perioden gik i gang og druerne begyndte at skift farve

Pinot Noir druer i Veraison hvor druerne skifter farve til rød|vinbutikken.dk
  
Høsten startede i september med meget sunde og perfekt udviklet druer. Riesling blev høster 3-4 uger tidligere end en normal årgang.
Havde det ikke været for denne lille fyr som angreb de røde druer i både Alsace og Kaiserstuhl ville høsten havde været hurtigt overstået.

Drosophilas Suzukii gav udfordrende høst 2014 i Kaiserstuhl|vinbutikken.dk


De modne druer blev nogle steder angrebet af Drosophilas Suzukii -  en asiatisk frugt flue der indtil da havde 'hygget' sig med brombær og kirsebær.

Druer beskadiget af Drosophilas Suzukii vinhøst 2014 i Kaiserstuhl|vinbutikken.dk

Foto af Patrick Johner

Høsten af de røde druer blev meget lang da de skulle håndsorteres for at fravælge angrebne druer. Fluen ligger æg i druen der ændrer druens DNA. Bare nogle få angrebne druer vil ødelægge den færdige vin. Mellem 10-20 % af de røde druer gik tabt pga denne lille grådige fætter.

Drue sortering vinhøst 2014 i Kaiserstuhl|vinbutikken.dk

Foto af Patrick Johner


Holger Koch i Bickensohl  Kaiserstuhl
- Nogle gange bliver ting anderledes and man troede siger Holger.

Maj/Juni var meget tør og nyplantningerne måtte vandes manuelt. August rapporteres de første angreb af Suzukii fluen i Kaiserstuhl.
September er perfekt efterårsvejr – tør, solrig med varme dage og kolde nætter – et vejr så druerne kan modne perfekt
Holgers tykskindet Pinot Noir planter er mere resistente overfor Suzukii fluen end nyere drue typer og de undgik angreb.

15 september starter høsten. Druerne er meget uens i udvikling så manuel sortering er nødvendigt. De fleste af dagene er høst teamet dobbelt så stort som normalt for at sikre at alene perfekt udviklede druer med flotte rene frugt aromaer bliver brugt til vinproduktionen.

- Holger tilføjer:
Nogle gange bliver resultatet anderledes en man tror – især bedre.
Årgang 2014 blev meget meget bedre end vi troede undervejs. Især i slutningen af høsten var kvaliteten i top –  Herrenstück og Selektionsvinene (3 stjerner) bliver af meget høj kvalitet i år.

K. H. Johner i Vogtsburg Kaiserstuhl
- Vi troede ikke vi vill nå hele høsten i år.

Sæsonen stratede tidligt med en meget tidlig blomstring og høsten var forventet til at starte den 15 september. Modenheden af druerne gik langsommer pga. solskinsdage med tåge og en del regn.
Høsten startede med plukning af en del af Pinot Noir og Merlot druerne til sekt produktion. Resten skulle modnes lidt mere til rødvinsproduktionen.
Rivaner lavede et meget tynd skind i år pga solskinsdage med morgentåge. De blev derfor plukket før Botrytis indtrådte. Dernæst fulgte de andre druesorter en efter en.
Johner fik en rigtig flot høst. Alle druer kom i hus perfekt modnet med stor aroma og fermenteringen frembringer sensationelle gode dufte. Mængden var bedre end sidste år og de endelige vine vil ende med en alkoholprocent i den lave ende.   

- Patrick er glad for den flotte men hårde høst og synes 2014 minder om årgang 2005.

Jägle i Kenzingen
- Den tidligere høst gav meget manual sortering af druerne.

Startede høsten meget tidligere end en normal årgang. Den 8 september startede høsten af Müller-Thurgau (Rivaner) som er den drue der modner først. Den danner baggrund for deres cuvée sekt og skal høstes mens den har en del syre og friskhed. Bagefter var det Rivino og lidt mere moden Müller-Thurgau der blev høstet i top kvalitet. Vinene bliver af høj kvalitet med masser af friskhed og elegance.
Så blev det Weissburgunder som efter et vanskeligt år 2013 kom i hus som de bedste af de hvide druer i årgang 2014. De første Spätburgunder druer blev så høstet da druerne modnes meget tidligt i år. Druerne blev håndsorteret i markerne og kun de bedste druer blev brugt til vinene. Riesling blev høstet i midten af september hvilket er 1 måned tidligere en normalt. Druerne var perfekte med en god syre og vinene vil blive med moderat alkoholindhold – perfekt til en god Riesling. Riesling MJ bliver en stor vin i årgang 2014. Næstsidste drue høstet er en nyhed fra Jägle. For første gang har de høstet Grauburgunder fra en ny mark.  Første kælderprøve er meget lovende. Holder kvaliteten tager vi den hjem til butikken. Høsten afsluttede i midten af oktober med høst af de sidste flot modnet Cabernet Sauvignon druer. Jägle slap for Suzukii fluen.

- Bernhard forudsiger en årgang med skønne hvide og røde med masser af struktur og elegance.

Alexander Laibel i Ortenau
- en bedre høst end 2013

Årgang 2014 gav ca. 10% højre udbytte end 2013 så til næste år vil vi kunne nyde endnu flere gode flasker fra Alexander. Suzukii fluen holdt sig sydligt så Alexander´s druer var af høj kvalitet og høsten var bedre end 2013 og 2014 i de sydligere områder.

- Alexander vurderer kvaliteten af den gærende vin til at være meget høj.

2014 bliver en middel årgang mængdemæssigt og lidt større end 2013. Det bliver alkoholmaæssigt lette, friske og frugtige vine. Producenter der som vores har taget det store arbejde at håndsortere druerne får et fantastisk resultat. Vi glæder os til at smage de første flasker af en rigtig god årgang 2014. 




Vin årgang 2013

Normalt er vores producenter færdige med at høste når vi besøger dem i slutningen af oktober - men ikke i år. Et meget koldt forår betød at blomstringen skete 3 uger senere end normalt og druerne derfor i skulle hænge længere end en normal årgang for at opnå den perfekte modenhed. Dårlig vejr gav lang blomstringstid og druer i forskellige stadier af udviklingen.  

I begyndelsen af ​​september kom der enorme regnskyl. Druerne var raske men endnu ikke begyndt at modne. Oktober fortsatte med lave temperaturer og regnvejr. "013 mblev en meget vanskelig årgang.

De producenter som har brugt megen tid i marken på at overvåge druernes modenhed fik en sund men lille høst. Nogle høstede tidligere end de plejer med mindre modne druer for at undgå råddenskab. 
Høsten var vanskeligt for de fleste og meget dyrt. Der skulle manuelt sorters angrebne druer da råddenskab skaber bitre nuancer og vine med høj sødme.

Dem der forsøgte at opnå stor modenhed fik angreb af Botrytis så 2013 bliver et stort år for både røde og hvide søde vine (Berrenauslese og Trockenbeerenauslese). 


I Alsace er det igen lykkes Christian Beyer trods en svær vækstsæson at få druer i hus med høj kvalitet men med lavere udbytte end normalt. Druerne var uden sygdomme og råd. Presning og fermentation var igang mens vi var der og vi smagte på bland andet Grand Cru Riesling juicen. Den har en høj kvalitet mht aromaer og syre.

Holger Koch lykkes med at få høstet sine druer med perfekt modenhed og kvalitet. Hans høje beliggenhed og markarbejde gav igen gevinst med sunde druer. En af hans nabos marker var ikke blevet høstett i tide og var fuld af råddenskab. Vi tog et billede så man kan se hvor voldsomt det var:



Presning og fermentation var igang mens vi var der.

K. H. Johner i Kaiserstuhl fik en mixed høst da de normalt afventer høst af druer når de er rigtig modne for at få deres varemarke af fylde ofg frugt i deres vine. Udbyttet blev meget lille for at opretholde kvalitetsniveauet og årgang 2013 bliver med mindre mængde per importør end normalt. Og sikkert til højere priser. Også her var presning og fermantering i gang mens vi var der.

R & C Schneider i Kaiserstuhl fik druerne hjem i flot kvalitet. De fleste af deres marker ligger uden for vulkankrateret hvor der er mere luft og vind hvilket er godt i en 'våd' årgang. Høsten var igang mens vi var der og druerne der kom ind til presning var meget flotte. 

Jägle i Kenzingen blev igen reddet af det gode mikro klima på skråningerne i Breisgau. Ligesom Schneider er markerne ikke så udstatte hvis det bliver en 'våd' årgang. Vi smagte den nypressede saft fra hans riesling MJ druer og kvaliteten er i top. Høsten er lidt mindre end sidste år men stadig i en tilpas kvantitet.

Alexander Laibel i Ortenau havde store udfordringer med vejret. De var i markerne for at plugge de raske druer og var igang med at presse druerne i vinkælderen. Årgang 2013 bliver meget lille men med høj kvalitet. Også her vil priserne sikkert ligge højre end årgang 2012.

2013 bliver en meget lille årgang for mange producenter og dem der sikrede modne druer inden råddenskaben bredte sig vil få skønne friske vine lidt a la 2010. Der vil også være rigtig mange søde vine iblandt de producenter som ikke fik høstet druerne til tørre vine i tide. Vi glæder os til at smage de første vine til foråret og ved at vores producenter er så dygtige at de laver flotte vine ud af en svær årgang.



Vin årgang 2012



I Alsace er Emile Beyer glad for den høje drue kvalitet med mere saft selvom det blev en høst med et lavere udbytte end normalt. Sommeren var solrig og druerne uden sygdomme og råd.  

I Kaiserstuhl/Baden fik Holger Koch det laveste udbytte nogensinde. Blomstringen var ujævn pga kulden og væksten lang med langsomt modning. Druer blev plukket af to omgange uden råd med en høj kvalitet. Fermentationen blev lang pga den lave temperatur.

K. H. Johner i Kaiserstuhl fik en prima høst men også her i lille mængde. De enkelte stokke bar færre bær end normalt pga den ujævne blomstring hvilket har højnet kvaliteten af druerne. Nåede at høste før tågen satte ind.

Johner i New Zealand havde et svært år. Høsten blev foretaget i april og ikke alle druer var fuldmodne. Kun de modne blev plukket og udbyttet blev et lavt antal flasker af alle vinene. 

R & C Schneider i Kaiserstuhl havde druer uden megen syre og satsede da det blev regnvejr i september. Efter regnen udviklede druerne syre og endte med høj kvalitet.
Druerne hang længere end normalt. De lave temperaturer sikrede at druerne ikke blev for overmodne hvilket holder alkoholniveauet nede på et perfekt niveau. Fermantationen var lang og uden den normale vandkøling da temperaturene var lavere end normalt.

Jägle lige uden for vulkan krateret har et godt mikro klima. De var ikke generet af regn eller kulde. Høsten har en god kvalitet og kvantitet.

2012 er en årgang som minder om 2010 med stort potentiale for høj kvalitet og lang lagringspotentiale.



Vin årgang 2011

I Alsace hos Emile Beyer var druerne modne 2 uger før høsten midt september.

Et varmt forår og regnfuld Juli sikrede en rigtig god vækst. Alle druer var ved høsten sunde og uden råd eller andre sygdomme. Høsten i september  foregik i høj solskin med for årstiden høje temperatuer. Druerne kom i hus uden regnvejr. Vinene er under gæring/fermentation og mosten har allerede nu delikate aromaer.

2011 er en meget lovende årgang med stort potentiale for en høj kvalitet.

Vi har smagt alle de hvide fra alle leverandørene på vores tur i december 2012. Det er nogle af de mest frugtige og runde vine de alle har lavet indtil nu. Både de hvide og røde er i top kvalitet. De kommer i butikken til marts - glæd jer til at smage dem på vores forårssmagning.



Vin årgang 2010

Både i Alsace og Kaiserstuhl en årgang med optimalt solskin og høst betingelser.

Vi har smagt diverse 2010 vine og kvaliteten er høj, meget friskhed og syre

Vi er begyndt at få de første 2010 årgange på hylderne, og flere vil følge i foråret 2011