Shop efter Kategorier

Alsace vinlovgivning

På denne side finder du information om vinlovgivning i Alsace.

IANO (Institut National des Appellations d'Origine) benytter tre typer AOC. Disse garanterer vinene stammer fra et geografisk defineret produktionsområde og er en ægthedsgaranti. Vinen tappes på flaske i produktionsområdet.

Appelation d'Origine Conrôée 1962 og Alcace Grand Cru AOC 1975.

Tilladte druesorter i vinlovgivningen.

I Alsace laves næsten alle stille vine af enkeltdruer, og vinene får generelt navn efter den benyttede druesort. Det angives ikke på etiketten om vinen er sød eller tør. Normalt afhænger det af den valgte druetype. Følgende druesorter i stigende kompleksitet er de mest anvendte i Alsace


 

  • Sylvaner
  • Pinot Blanc
  • Riesling
  • Muscat d'Alsace
  • Pinot Gris
  • Gewürtztraminer
  • Pinot Noir til rød, Rosé og i gode år en hvid blanc de Noir.
     



A.O.C. Alsace

Den laveste klasse. Navnet på druesorten eller type angives på etiketten. Blanding af grønne druer kan kaldes "Edelzwicker" eller "Gentil". Landsbyen og/eller vingård angives som regel også. Andre navne der kan fremstå på etiketten:


  • Høj AOC kvalitet - Reservé personelles, Traditon, Cuvées Particulières
  • Områder af marken der er optimal for vindyrkning. Ofte tæt på Grand Cru. - Lieux-dit




A.O.C. Alsace Grand Cru

Den højeste klasse af vin i Alsace. Alle byer har næsten en Grand cru mark og nogle er markant bedre end andre. Streng afgrænsninger af vinmarkerne, høstudbytte under gennemsnittet, minimumskrav til naturlig modning og blindsmagningstest før salg følge med klassificeringen. Der er 51 navngivne grand cru-vinmarker og det vil fremgå af etiketten hvilke mark og hvilken druesort. Nogle marker er bedst til Riesling andre til Pinot Gris. Tilladte druesorter er:

 
  • Riesling
  • Gewurtztraminer
  • Pinot Gris
  • Muscat



Vendanges Tardives (sen høst)
Meget modne druer. Må laves af de samme fire druesorter som i AOC Grand Cru. Plukkes druerne først i november/december opstår passerillage. Druerne begynder at dehydrere. Druerne har nødvendigvis ikke højre sukkerindhold men helt andre aroma stoffer. Tilsætning af sukker kaldet chaptalisering er ikke tilladt. 



Sélections de Grains Noble (udvalgte skrumpede druer)

Kan ikke laves hver år da udviklingen af ædel råddenskab afhænger meget af vejret. Druer håndplukkes og saften må ikke tilsættes sukker (chaptaliseres). Vinene indholder mindre naturlig drue sukker end feks søde tyske vine og mere alkohol. Har en kompleks og kraftfuld smag og skal prøves en gang i livet.




Crémant d'Alsace AOC 1976

Druer til Crémant d'Alsace høstes tidligere end alle andre AOC´s i Alsace. Druer skal høstes manuelt og er begrænset til at bestå af
 

  • Riesling
  • Pinot Blanc
  • Pinot Noir
  • Auxerrois blanc
  • Chardonnay

Til Rosé er alene Pinot Noir tilladt.

Al Crémant laves efter Méthod traditionélle der også bruges i Champange.