På denne side finder du information om tysk vinlovgivning som er meget grundig som det meste i Tyskland.
Den tyske vinlovgivning anses tit for at være kompliceret, men den er faktisk simpel.
Vi snakker Modenhed og Sødmegrad, Det er hele hemmeligheden om Tyske vine.
Jo mere modenhed, jo mere aroma og koncentreret vine kan opnås, uanset om de er søde eller tørre.
Vinene klassificeres efter druemostens modenhed, og måle enheden for det er "Oechsle"
Eksempelvis 1 liter druemost vejer 1105 gram, derved er oechsle tallet 105 (altså den del der ikke er vand da 1 liter vand vejer 1000 gram )
Druemosten indeles i 4 katagorier efter druemost vægt:
En vinproducent kan nu vælge om man enten vil bruge de oprindelige betegnelser eller de 2 nye betegnelser. Denne tilføjelse blev lavet for at gøre det enklere for forbrugerne at købe tysk vin. Tilføjelsen gør det svært for kvalitetsproducenter at vise vinene typicitet og kvalitetsniveau. I dag benyttes de nye betegnelser hovedsagelig af vinkoorporativerne. For begge betegnelser er det tørre vine fremstillet af de mest forekommende druer i området.
VDP sammenslutningen af kvalitetsvinbønder VDP blev grundlagt 1910. Alle VDP medlemmer benytter logoet med den 6 hullede sorte ørn på sine vine. Som regel ses logoet på foliet omkring flaskehalsen. Mere information om medlemmer af VDP på deres hjemmeside.
Den tyske vinlovgivning fra 1971 tog ikke hensyn til at nogle vinmarker i gennemsnit altid laver bedre vine end andre marker. Man havde udeladt at tage "Terroir" med i betragtning. VDP sammenslutningen lavede en undersøgelse blandt sine medlemmer af hvilke vinemarker der skulle være "Erste Lage" og "Grosse Lage" svarende til grand cru status. Denne blev til lovgivning i 1999. Tilhører man VDP kan man selvvælge om man vil benytte vinlovgivningen af 1971 eller VDP´s egne klassifikationer
Erste Lage vine opdeles i 2 kategorier som dækker hele Tyskland
Vine med specielle Terroir passende karakter der har høj lagringspotentiale fra de bedste veldefineret marker.
Kan alene bruges på vine lavet af Riesling, Weiss-, Grau- og Spätburgunder. Efter 2012 vintage også Chardonnay og Lemberger.
Høsten må ikke overstige 50 hl / ha, og druerne skal være Spätlese kvalitet eller højre. De tørre hvide vine kan frigives til salg fra den 1. september og de røde et år senere.
De bedste tørre vine bliver bedømt af en jury og tildelt foreningens prædikatet GG (VDP.GROSSES GEWÄCHS). Restsukker indhold følger de klassiske prædikater.
Kommer fra prima marker der gennem mange år har vist høj kvalitet
Vinene skal være lavet på Spätburgunder, Weissburgunder, Lemberger, Riesling, Grauburgunder, Silvaner, Scheurebe, Muscat, Sauvignon Blanc eller Gewürztraminer.
Vinene skal mindst have Spätlese kvalitet og høsten skal være mindre end 60 hl / ha.
Druerne stammer fra egnens marker der traditionelt yder høj kvalitet og er angivet med oprindelsessted.
Vinene er kendetegnet ved en klar frugt og er lette at drikke.
Vinene er baseret på marker hvor druerne har et højt niveau. Her vil også vine som falder udenfor de 3 andre kategorier findes. Det kan feks være sorterne eller høstudbyttets størrelse.
Vinene er uden mark og stednavn angivelse. VDP logoet på kapslen og vinproducentens navn er garanti for den høje kvalitet.
Sekt er navnet som benyttes for mousserende vin i Tyskland. Den inddeles i følgende kategorier:
De enkelte tørhedsgrader for Sekt overlapper mellem tørhedsgraderne (gram restsukker per liter) for at imødekomme varierende smagsoplevelser:
Vinbutikken.dk Mousserende vine her