Shop efter Kategorier

Tysk vinlovgivning af 1971 og VDP klassifikation

På denne side finder du information om tysk vinlovgivning som er meget grundig som det meste i Tyskland.


Tysk Vinlovgning 1971

Den tyske vinlovgivning anses tit for at være kompliceret, men den er faktisk simpel.

Vi snakker Modenhed og Sødmegrad, Det er hele hemmeligheden om Tyske vine.

Jo mere modenhed, jo mere aroma og koncentreret vine kan opnås, uanset om de er søde eller tørre.

Vinene klassificeres efter druemostens modenhed, og måle enheden for det er "Oechsle"

Eksempelvis 1 liter druemost vejer 1105 gram, derved er oechsle tallet 105 (altså den del der ikke er vand)

Derefter inddeles druemosten i 4 katagorier efter druemost vægt:
 
  • Deutcher Tafelwein - Mindst 44-50° Oechsle

          Tysk bordvin, som regel halvtør, nydes ung
 

  • Landwein - Mindst 47-53° Oechsle

          Tysk bordvin, som regel halvtør, nydes ung
 

  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) - Mindst 51-72° Oechsle

          Angives hvor i Tyskland QbA'eren kommer fra, skærpes kravet til oecshle

  • Classic - Tør og friske vine med max. 15 g/l sukker. Må kun bruge de klassiske druer fra det vinområde den kommer fra. Min 12% vol.
  • Selection - Kan sammenlignes med en tør spätlese. Strengere krav til lavere høstudbytte.

 

  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP) - Mindst 67-152° Oechsle

          Er inddelt i 6 undergrupper
 

  • Kabinett - mindst 67-82° Oechsle
 
  • Spätlese - mindst 76-90° Oechsle
 
  • Auslese - mindst 83-100° Oechsle
 
  • Beerenauslese - mindst 110-128° Oechsle
 
  • Eiswein - mindst 110-128° Oechsle
 
  • Trockenbeerenauslese - mindst 150-154° Oechsle


VDP Klassifikation 1999

VDP logo for tyske kvalitets vine hvor producenten er medlem af VDP

Der findes nu to klassifikationer man kan bruge hvis man tilhører sammenslutningen af kvalitetsvinbønder VDP grundlagt 1910.

Den tyske vinlovgivning fra 1971 tog ikke hensyn til at nogle vinmarker i gennemsnit altid laver bedre vine end andre marker. Man havde udeladt at tage "Terroir" med i betragtning. VDP sammenslutningen lavede en undersøgelse blandt sine medlemmer af hvilke vinemarker der skulle være "Erste Lage" og "Grosse Lage" svarende til grand cru status. Denne blev til lovgivning i 1999.

Den nye klassifikation er således:

  • Gutswein - Vingårds og områdevine (QbA, Classic & Selection) - Max 75 hl/hektar
  • Terroir wine - Klassificerede vine med markbetegnelse (QbA og QmP) - Max 65 hl/hektar
  • Erste Lage - Top vine fra området og bestemte klassificerede marker. Kaldes Erstes Gewächs i Rheingau og Grosse Gewächs i alle regioner. Krav:
  • Max 50 hl/hektar
  • Selektiv håndplukket
  • Kun fra Erste Lage marker.
  • Sunde druer alene for de tørre vine. Ædel råddenskab forbudt.
  • Søde vine må der gerne laves af druer med ædel råddenskab
  • Mindst 100o oescle
 
 
 

VDP klassifikations udviddelse fra og med årgang 2012


Erste Lage vine opdeles i 2 kategorier som dækker hele Tyskland
 
  • Grosse Lage - Grand Cru
  • Erste Lage - Premier Cru
  • Terroir Wine ændres til Ortswein


Kvalitetspyramiden er nu defineret som


VDP.GROSSE LAGE
Vine med specielle Terroir passende karakter der har høj lagringspotentiale fra de bedste veldefineret marker.
De bedste tørre vine bliver bedømt af en jury og tildelt foreningens prædikatet GG (VDP.GROSSES GEWÄCHS). Restsukker indhold følger de klassiske prædikater.
 
Kan alene bruges på vine lavet af Riesling, Weiss-, Grau- og Spätburgunder. Efter 2012 vintage også Chardonnay og Lemberger.
 
Høsten må ikke overstige 50 hl / ha, og druerne skal være Spätlese kvalitet eller højre. De tørre hvide vine kan frigives til salg fra den 1. september og de røde et år senere.
 
VDP.ERSTE LAGE
Kommer fra prima marker der gennem mange år har vist høj kvalitet
 
Vinene skal være lavet på Spätburgunder, Weissburgunder, Lemberger, Riesling, Grauburgunder, Silvaner, Scheurebe, Muscat, Sauvignon Blanc eller Gewürztraminer.
 
Vinene skal mindst have Spätlese kvalitet og høsten skal være mindre end 60 hl / ha.
 
VDP.ORTSWEINE
Druerne stammer fra egnens marker der traditionelt yder høj kvalitet og er angivet med oprindelsessted.
 
Vinene er kendetegnet ved en klar frugt og er lette at drikke.
 
VDP.GUTSWEINE
Vinene er baseret på marker hvor druerne har et højt niveau. Her vil også vine som falder udenfor de 3 andre kategorier findes. Det kan feks være sorterne eller høstudbyttets størrelse.
 
Vinene er uden mark og stednavn angivelse. VDP logoet på kapslen og vinproducentens navn er garanti for den høje kvalitet.  

 


Mousserende

 
 Sekt er navnet som benyttes for mousserende vin i Tyskland. Den indeles i følgende kategorier:
 
  • Schaumwein - kunstig tilsat kulsyre
  • Sekt - lavet på den traditionalle metode som bruges i Champange Méthod Traditionellé
  • Sekt bestimter Anbaugebiet (Sekt.b.A) - lavet på den med traditionelle metode og kommer fra begrænset område.

De enkelte tørhedgrader for Sekt overlapper mellem tørhedsgraderne (gram restsukker per liter) for at imødekomme varierende smagsoplevelser:
 
  • Brut Nature - 0 til 3 g.
  • Extra Brut - 0 til 6 g.
  • Brut - 0 til 15 g.
  • Extra dry/Extra trocken - 12 til 20 g.
  • Dry/Trocken - 17 til 35 g.
  • Halbtrocken - 33 til 35 g.



Lad os så lige få det hele på plads

  • En Spätlese eller Auslese IKKE altid sød
 
  • Jo kraftigere Oechsle - Jo kraftigere aroma
 
  • Såfremt en Spätlese eller Auslese har normal sødme skrives ingenting. Ellers benyttes der 4 grader af sødme for de stille vine:
 
  • Trocken (Helt Tør) - 0-8 g. restsukker, syren skal være max 2 gram mindre en sukkerindhold. 6 g. restsukker kræver minimum 4 g syre.
  • Halbtrocken (Halv Tør)  - 9-18 g. restsukker, syren skal være max 10 gram mindre en sukkerindhold.
  • Lieblich ("liflig", Sødlig) - 18-45 g. restsukker
  • Süss (Sød) - over 45 g. restsukker

Tysk vintype inddelt efter antal gram restsukker|vinbutikken.dk