Tysk vinlovgivning
På denne side finder du information om tysk vinlovgivning som er meget grundig som det meste i Tyskland.
Tysk Vinlovgning 1971
Den tyske vinlovgivning anses tit for at være kompliceret, men den er faktisk simpel.
Vi snakker Modenhed og Sødmegrad, Det er hele hemmeligheden om Tyske vine.
Jo mere modenhed, jo mere aroma og koncentreret vine kan opnås, uanset om de er søde eller tørre.
Vinene klassificeres efter druemostens modenhed, og måle enheden for det er "Oechsle"
Eksempelvis 1 liter druemost vejer 1105 gram, derved er oechsle tallet 105 (altså den del der ikke er vand da 1 liter vand vejer 1000 gram )
4 vinkategorier afhængigt af druens modenhed og sødmegrad
Druemosten indeles i 4 katagorier efter druemost vægt:
- Deutcher Tafelwein - Mindst 44-50° Oechsle. Tysk bordvin, som regel halvtør, nydes ung
- Landwein - Mindst 47-53° Oechsle. Tysk bordvin, som regel halvtør, nydes ung
- Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) - Mindst 51-72° Oechsle. Angives hvor i Tyskland QbA'eren kommer fra, skærpes kravet til oecshle
- Qualitätswein mit Prädikat (QmP) - Mindst 67-152° Oechsle. Er inddelt i 6 undergrupper
- Kabinett - mindst 67-82° Oechsle
- Spätlese - mindst 76-90° Oechsle
- Auslese - mindst 83-100° Oechsle
- Beerenauslese - mindst 110-128° Oechsle
- Eiswein - mindst 110-128° Oechsle
- Trockenbeerenauslese - mindst 150-154° Oechsle
Tilføjelse i 2000 til Tysk Vinlovgning 1971
En vinproducent kan nu vælge om man enten vil bruge de oprindelige betegnelser eller de 2 nye betegnelser. Denne tilføjelse blev lavet for at gøre det enklere for forbrugerne at købe tysk vin. Tilføjelsen gør det svært for kvalitetsproducenter at vise vinene typicitet og kvalitetsniveau. I dag benyttes de nye betegnelser hovedsagelig af vinkoorporativerne. For begge betegnelser er det tørre vine fremstillet af de mest forekommende druer i området.
- Classic - Tør og friske vine med max. 15 g/l sukker. Må kun bruge de klassiske druer fra det vinområde den kommer fra. Min 12% vol.
- Selection . Kan sammenlignes med en tør spätlese. Strengere krav til lavere høstudbytte.
Se vine fra vores kvalitetsproducenter i vinbutikken.dk der har valgt QmP/QmA lovgivningen
VDP - En Sammenslutning af ypperlige producenter
VDP sammenslutningen af kvalitetsvinbønder VDP blev grundlagt 1910. Alle VDP medlemmer benytter logoet med den 6 hullede sorte ørn på sine vine. Som regel ses logoet på foliet omkring flaskehalsen. Mere information om medlemmer af VDP på deres hjemmeside.
VDP Klassifikation 1999
Den tyske vinlovgivning fra 1971 tog ikke hensyn til at nogle vinmarker i gennemsnit altid laver bedre vine end andre marker. Man havde udeladt at tage "Terroir" med i betragtning. VDP sammenslutningen lavede en undersøgelse blandt sine medlemmer af hvilke vinemarker der skulle være "Erste Lage" og "Grosse Lage" svarende til grand cru status. Denne blev til lovgivning i 1999. Tilhører man VDP kan man selvvælge om man vil benytte vinlovgivningen af 1971 eller VDP´s egne klassifikationer
- Gutswein - Vingårds og områdevine (QbA, Classic & Selection) - Max 75 hl/hektar
- Terroir wein - Klassificerede vine med markbetegnelse (QbA og QmP) - Max 65 hl/hektar
- Erste Lage - Top vine fra området og bestemte klassificerede marker. Kaldes Erste Gewächs i Rheingau og Grosse Gewächs i alle andre regioner. Krav til Erste Lage vine:
- Max 50 hl/hektar
- Selektiv håndplukket
- Kun fra Erste Lage marker.
- Sunde druer alene for de tørre vine. Ædel råddenskab forbudt.
- Søde vine må der gerne laves af druer med ædel råddenskab
- Mindst 100o oescle
VDP klassifikations udvidelse/ændring fra og med årgang 2012
Erste Lage vine opdeles i 2 kategorier som dækker hele Tyskland
- Grosse Lage - Grand Cru
- Erste Lage - Premier Cru
- Ortswein er de tnye navn for Terroir Wein
Definitionen af VDP Kvalitetspyramiden
VDP.GROSSE LAGE
Vine med specielle Terroir passende karakter der har høj lagringspotentiale fra de bedste veldefineret marker.
Kan alene bruges på vine lavet af Riesling, Weiss-, Grau- og Spätburgunder. Efter 2012 vintage også Chardonnay og Lemberger.
Høsten må ikke overstige 50 hl / ha, og druerne skal være Spätlese kvalitet eller højre. De tørre hvide vine kan frigives til salg fra den 1. september og de røde et år senere.
De bedste tørre vine bliver bedømt af en jury og tildelt foreningens prædikatet GG (VDP.GROSSES GEWÄCHS). Restsukker indhold følger de klassiske prædikater.
VDP.ERSTE LAGE
Kommer fra prima marker der gennem mange år har vist høj kvalitet
Vinene skal være lavet på Spätburgunder, Weissburgunder, Lemberger, Riesling, Grauburgunder, Silvaner, Scheurebe, Muscat, Sauvignon Blanc eller Gewürztraminer.
Vinene skal mindst have Spätlese kvalitet og høsten skal være mindre end 60 hl / ha.
VDP.ORTSWEINE
Druerne stammer fra egnens marker der traditionelt yder høj kvalitet og er angivet med oprindelsessted.
Vinene er kendetegnet ved en klar frugt og er lette at drikke.
VDP.GUTSWEINE
Vinene er baseret på marker hvor druerne har et højt niveau. Her vil også vine som falder udenfor de 3 andre kategorier findes. Det kan feks være sorterne eller høstudbyttets størrelse.
Vinene er uden mark og stednavn angivelse. VDP logoet på kapslen og vinproducentens navn er garanti for den høje kvalitet.
Se vine fra vores kvalitetsproducenter i vinbutikken.dk der er medlem af VDP
Mousserende vine - tysk Sekt
Sekt er navnet som benyttes for mousserende vin i Tyskland. Den inddeles i følgende kategorier:
- Schaumwein - kunstig tilsat kulsyre
- Sekt - lavet på den traditionalle metode som bruges i Champange Méthod Traditionellé
- Sekt bestimter Anbaugebiet (Sekt.b.A) - lavet på den med traditionelle metode og kommer fra begrænset område.
De enkelte tørhedsgrader for Sekt overlapper mellem tørhedsgraderne (gram restsukker per liter) for at imødekomme varierende smagsoplevelser:
- Brut Nature - 0 til 3 g.
- Extra Brut - 0 til 6 g.
- Brut - 0 til 15 g.
- Extra dry/Extra trocken - 12 til 20 g.
- Dry/Trocken - 17 til 35 g.
- Halbtrocken - 33 til 35 g.
Se Sekt fra vores kvalitetsproducenter i vinbutikken.dk der alle er fra vinområdet Baden
Vinbutikken.dk Mousserende vine her
Lad os så lige få det hele på plads omkring Tysk vin og vinlovgivningen
- En Spätlese eller Auslese IKKE altid sød
- Jo kraftigere Oechsle - Jo kraftigere aroma
- Såfremt en Spätlese eller Auslese har normal sødme skrives ingenting. Ellers benyttes der 4 grader af sødme for de stille vine:
- Trocken (Helt Tør) - 0-8 g. restsukker, syren skal være max 2 gram mindre en sukkerindhold. 6 g. restsukker kræver minimum 4 g syre.
- Feinherbst - Sukkerindholdet i en feinherbst er ikke reguleret af vinlovgivningen og sukkerindholdet bestemmes af producenten på baggrund af mostens syre indhold og aroma. Feinherbst ligger normalt i et interval, der går ud over det der officielt er erklæret som tør og til gengæld er placeret under en halvtør vin. Indeholder mellem 9 og 12 gram sukker per liter.
- Halbtrocken (Halv Tør) - 9-18 g. restsukker, syren skal være max 10 gram mindre en sukkerindhold.
- Lieblich ("liflig", Sødlig) - 18-45 g. restsukker. Vin der ikke er defineret i vinlovgivningen.
- Süss (Sød) - over 45 g. restsukker
Vinbutikken.dk's 6 fokus områder med vin fra Baden: