GRATIS FRAGT PÅ KØB OVER 2.000,-
HURTIG LEVERING 1-3 HVERDAGE
TOP WEINGUT'S FRA BADEN
ÅBEN VINKÆLDER HVER FREDAG 15.30-17.30
Trustpilot

VINTIP

Velkommen til Vinbutikkens Vintip univers

Her vil du kunne se mange gode tips til dine vinaftener med gode venner. En vidensbank med en masse tips og tricks om blandt andet vinproduktion, vinproducenter og vinopbevaring.  

Vores vinspecialist, Peter, kommer jævnligt med nye tips. Så hold dig opdateret på denne side eller skriv dig op til vores nyhedsbrev her.

Herunder kan du se en liste over vores vintips univers:

 

Hvis du har et spørgsmål eller et emne du gerne vil have at vi behandler så
SKRIV TIL OS HER

VINMARKEN

Frost sikring

Her er en god lille video om hvordan Vinproducenterne prøver at beskytte sig mod sen frost, som typisk kan komme i slutningen af April. 

De laver en forsikring som er en ekstra gren som de lader gå i vejret i stedet for den primære som de binder ind til tråden. 

Hvis frosten kommer, kan man være heldig at den kun rammer den nederste gren og at den der er lidt højere oppe overlever.

 

 

Hagl beskyttelse

Når drueklaserne er udviklet er en af de største farer for vinproducenten hagl storme. som kan ødelægge hele høsten indenfor et par timer. Derfor bruger de en teknik de kalder "hagel schütz"

Læs selv her hvad vores Baden vinspecialist, Peter fra Vinbutikken siger:

"Kære vinelsker, så er vi i Baden igen, og vi er nede i Markgräflerland og besøge vores vinproducent Heinemann. Vi er oppe i bjergene her, og det her er en ting, jeg ikke har set før i år, men har set en gang før.
Det er simpelthen det, de kalder “hagel schütz”, altså beskyttelse mod hagl. Når druer er udviklet og sat sig som drueklaser, så er deres største fare for dem, at der kommer en ordentlig haglstorm.
Derfor sætter de hagel schütz på begge sider af vinstokkene. Det er et stort arbejde, men det hjælper dem også, hvis der kommer en haglstorm, med at redde høsten.

Så jeg synes, at I lige skulle se den. "

PROST / ZUM WOHL

 

VINKÆLDEREN

Malolaktisk gæring

Nogle vine har som udgangs punkt for meget syre, derfor "udsætter" man dem for en malolaktisk gæring, som egentlig bare er at tilsætte mælkesyre bakterier som neutraliserer æblesyren. Det giver vinen et lidt mere cremet udtryk.

Læs her hvad Peter sig om malolaktisk gæring:

“Kære vinelsker, dagens vintip i dag er malolaktisk gæring, som vi lige skal snakke lidt om. Det kan være vigtigt for dig at vide, om en vin har fået malolaktisk gæring. Man kalder det en gæringsproces. Den primære gæringsproces er selvfølgelig den alkoholiske gæringsproces, hvor gærcellerne omsætter druesukkeret til alkohol, og det er den primære gæringsproces. Der findes også en gæringsproces, de kalder den malolaktisk gæring, men det er rent faktisk, at man tilsætter mælkesyrebakterier til vinen, hvis den har for meget syre, og det kan godt være en udfordring i Baden, fordi det ligger så nordligt og har en god kant af syre fra Schwarzwald. Så nogle gange kan jeg opleve, at vinene er blevet malolaktisk gæret, kalder man det, som egentlig er en kemisk proces, og det betyder, at de bliver en lille smule mere afdæmpede i syren og kan blive en lille smule mere cremet for dig som forbruger, og det kan være rigtig vigtigt at vide, om en vin har fået malolaktisk gæring.”

PROST / ZUM WOHL

 

Ny vinpresse der køler

For Weingut Alexander Laible er det blomsterlige florale super vigtigt for ham, og det opnår man ved at processen er så kølig som mulig. Selvfølgelig gæring på afkølede tanke, men og nu pressen.

Så nu har han faktisk købt en vinpresse hvor druerne køles ned allerde mens de er  i pressen.

Peter har været på tur i Ortenau. Læs hvad han oplevede og fandt interessant og relevant for vinelskere. 

"Kære vinelsker. Så er jeg kommet op til Alexander Laible, vores producent i Ortenau. Vi skal lige se den her: han har købt en ny presser, som koster spidsen af en jetjager. 
Alexander Laible kan godt lide at have meget frugt i sine vine, så derfor er han i stand til at køle vinsaften ned når han presser. Han kan få den kølet ned til 6-8 grader, så han får rigtig meget af det frugtmæssige frem i vinen. 

Det er selvfølgelig en fonetisk presse med en ballon inden i, men et rigtig rigtig vigtigt stykke værktøj for Alexander Laible, som gerne vil have frugt i sine vine. "

PROST / ZUM WOHL

 

Muschelkalk “fade” til fermentering og lagring

Virkelig sjov ting som vi så i Franken, fermentering og lagring i Muschelkalk sten Cuveér. Jeg kan roligt sige at det er en meget stenet smag :-)

 

 

Flaskemaskine med CO2

Luft i vinflasken har altid været et problem, luft sørger jo for at vinen ældes så hvis man kan undgå luft i flasken, ville det jo være genialt. Det kan denne nye super flaske maskine hos Weingut Aufricht.

 

 

VINEN

Sulfitter og lagring af vin

Flere vinproducenter begynder at bruge mindre sulfitter og det kræver endnu mere af din vinkælder, hvis det er gemmevine det handler om.

Bliv klogere på Sulfitter og lagring af vin af vores vinspecialist, Peter Larsen. Læs her hvad han siger:

"Kære Vinelsker. I dag skal vi snakke lidt omkring sulfitter og lagring af vin. En del vinproducenter begynder at bruge mindre sulfitter i deres vin, f.eks. Holger Koch, som vi har her i Vinbutikken. De ligger normalt på en 70-90 mg/l, men nogle begynder at bruge 30-40 mg/l. Det gør ikke noget for vinen som sådan, men det betyder bare at det er rimelig vigtigt hvis det er de bedre vine, som skal ligge i mange år. Din vinkælder skal have den rigtige temperatur, hvilket vil sige at den skal ligge mellem 12 og måske op til 16 grader, for ellers bliver vinen altså for hurtigt klar eller fordærvet. 

Mindre sulfitter betyder at vinkælder temperaturen er endnu mere vigtigt end den har været førhen."

PROST / ZUM WOHL

 

2 forskellige typer af Rosé

Der findes 2 forskellige typer af Rosé og de kan principielt bruges til 2 forskellige ting

Hos Vinbutikken har vi mange gode vine, heriblandt Rosé er nogle af vores favoritter. Læs eller se her hvad Peter fortæller om de 2 forskellige typer Rosé.

" Kære vinelsker. I dag skal vi snakke om forskellige typer af Rosé, der findes hos os i Vinbutikken.dk. Der findes 2 typer Rosé: der findes dem som er lidt mere venlige i det, som bare er til terrassen og så bare til at drikke nogle liter af det. Så findes der dem som er lidt mere strukturmæssige Rosé'er, som typisk er lidt mere til mad. I kan næsten altid se det på den, fordi farven på Rosé'en afgører egentlig hvad det er for en. Når en Rosé er meget lys i farven, så betyder det at den ikke har ligget så længe med skallerne og ekstraheret på skallerne og det bliver så typisk det som er en lidt mere venlig Rosé. 
En anden Rosé som er lidt mere mørk i det betyder at den har fået lov til at ligge længe med skallerne og derfor er der mere struktur i den. 
Derfor:
Den lyse er venlig og mere til terrassen, og den mørke Rosé er typisk mere til mad"

PROST / ZUM WOHL

Du kan finde en venlig Rosé til terrassen her, og en strukturmæssig Rosé til maden her. 

Har du flere spørgsmål omkring den Rosé vin du skal vælge, så holder vi åbent hver fredag fra 15:30 - 17:30 i vores autentiske vinkælder i Roskilde. 

 

Degorgering af mousserende vin

Hvornår din mousserende vin er degorgeret kan være vigtigt for dig at vide

I dette vintip snakker Peter om mousserende vin og degorgering, og hvorfor det er vigtigt for dig som forbruger at vide. Læs hvad han siger, og bliv klogere:

"Kære vinelsker. I dag skal vi snakke om degorgering af mousserende vin, og hvorfor det kan være vigtigt for dig. Degorgering handler jo om at man har en basisvin som typisk står på hovedet nede i vinkælderen, så de døde gærceller ligger i bunden.
Så fryser man halsen ned og skyder gærcellerne ud, tilsætter en dosage, som starter en sekundær gæring og sætter prop på. På den måde får man champagne ud af det. Det kan være vigtigt for dig at vide, hvornår den er degorgeret. Det er hvis den er degorgeret for længe siden, så er det typisk gamle bobler, hvis den er degorgeret for nyligt, så er det typisk friske bobler og det er vigtigt for dig at vide for de gamle bobler er typisk til mad, hvor de friske bobler er til aperitif. Her hos Vinbutikken skriver vi det på hjemmesiden under mousserende vine. Her er der 2 årgange.
Årgang 1 er basisvinen, og årgang 2 er hvornår den er degorgeret. Det kan være rimelig vigtigt for dig som forbruger at vide hvornår den er degorgeret"

PROST / ZUM WOHL

 

VINOPBEVARING

Granulat propper

Der er sket en stor udvikling i granulat korkpropper, og det er gået fra at være en billigere løsning til at være et højkvalitets produkt, da man meget præcist kan styre ilt gennemgangen i proppen. Dermed kan man meget præcist styre udviklingen af vinen. Specielt bruges den til de hvide vine, så de holder den frugtagtige bouquet Det er et firma der hedder QORK der producerer dem

Kork vs Skruelåg

Der sker en stor udvikling både inden for korkpropper og skruelåg. Der er fordele og måske ulemper ved begge dele, men ingen tvivl om at skruelåg vinder mere og mere frem. Skruelåg er også særdeles brugbart til de dyre vine.

 

VINSMAGNING

De 3 forskellige smags aroma kategorier

Der findes 3 forskellige smagsaroma kategorier, som alle findes i vinen. De primære smagsaromaer, som primært opstår i marken. De sekundære smagsaromaer som typisk opstår ved produktion af vinen, og det tertiære smags aromaer som typisk opstår ved lagringen af vinen.

 

 

Forskellige typer vinglas

Der findes mange forskellige typer vinglas, men der er et par grundlæggende ting man skal kigge efter.

Bliv klogere på de forskellige vinglas, som Peter mener er essentielle for vinsmagning. 

“Kære vinelsker. Dagens vintip. I dag skal vi snakke vinglas. Vinglas er forskellige mange ting og størrelser og former. Det der er vigtigst for et vinglas er at det er bredt i bunden, således at der er maksimal iltpåvirkning til vinen og så at det snerper til eller bliver smallere oppe i toppen så man kan få bouquet'en ud. Dette jeg holder er et godt eksempel på et tulipan glas, et andet eksempel med samme stil kan være et Spiegelau, som er lidt mere kantet i det, men bred i bunden, og så bliver den smallere i toppen, som man får bouqeut'en ud. Det sidste jeg vil vise jer er det her Agern Glas. Det kan være svært at få fat i. Der er utroligt bredt i bunden, så der er maksimalt iltpåvirkning til vinen og så bliver det meget smalt her i toppen, så man får den fine bouqeut frem i vinene. Den her gør bare fantastiske ting for vinen. De 2 andre vinglas i forhold til det her, gør sådan at vinen smager ekstremt forskelligt, så prøv at se om I kan få fat på sådan et her.”

PROST / ZUM WOHL

 

Sorte vinglas

Sorte vinglas, kan give dig en virkelig sjov vin overraskelse. Det faktum at du ikke kan se farven på vinen gør at man bliver meget forvirret.

I dagens vintip kan du få et lille sjovt vintip, i form af sorte glas. Hør og læs hvad Peter synes kunne være sjovt for dig og dine venner, ved at gøre brug af disse vinglas. 

“Kære vinelsker. Dagens vintip - eller dagens vinsjov, kan man vel også kalde det. Det er sorte glas. Jeg ved ikke om du nogensinde har prøvet det, men se om du kan få fat i nogle sorte glas. Der skal være ligesom vi har snakket om tidligere glas som er bredt bunden som muligt og så er det smalt i toppen, så man har bouquet'en. Så prøv at lav en smagning med sorte glas, prøv at tage nogle vine: både de røde og de hvide, og så servér og vær det til den kølige side, så lover jeg at I får nogle solide overraskelser. Det faktum at man ikke kan se farven på vinen gør at man bliver rigtig forvirret allerede når man ser noget der er rødt eller hvidt, så er ens hjerne allerede i gang med at forvente hvordan det dufter og smager. Lige et lille sjovt trick man kan prøve at lave med ens venner til en vin aften.”

PROST / ZUM WOHL

Hvis du ikke vil gå glip af disse sjove vintips, så skynd dig og skriv dig op til vores nyhedsbrev. Så misser du aldrig nogle vintips igen. 

 

Gem resten af din vin, til dagen efter

Nogen gange er der noget vin tilbage, som man gerne vil gemme til dagen efter. Denne Argon/CO2/N2 gasart er det mest geniale til det. Et lille pift, og der ligger sig et tyndt lag henover vinen.

Læs og hør hvad vores vinspecialist Peter siger omkring Argon/CO2, og hvad det kan gøre for din vin, hvis du har åbnet en flaske og ikke har fået drukket det hele, og vil beholde smagen i en længere periode. 

“Kære vinelsker. Dagens vintip er en sjov lille ting, som jeg har fundet i Danmark. Den kan være rigtig brugbar for jer. Det er ”by the glass", som er en blanding mellem argon og CO2. Det det handler om er at ligesom når I kommer ind på en vinbar, så er der jo det at der bliver argon op i flasken i stedet for ilt, så den ikke bliver gammel eller dårlig. Dette har man problemer med herhjemme, men det som den gør for dig, det er at, den her iltblanding eller luftblanding er en lille smule tungere end ilt. Så det vil altså sige, hvis man har sin vinflaske, og man ikke har drukket det hele - det kan jo hænde - så tager man simpelthen og sætter den her og giver flasken et lille pift. Med den her argonblanding, så ligger det som en hinde neden oven over vinen og, så kan den holde sig i rigtig lang tid. Jeg har selv prøvet det med et par vine og de kan holde sig op til 3 til 4 uger, så det virker helt sikkert. 
Det man selvfølgelig lige skal huske, det er at når man så tager et glas og hælder op - jamen, så skal man huske og fylde efter med den her argonblanding, fordi man hælder selvfølgelig også blandingen ud. Men det er lige et godt lille tip til jer, hvis I lander i den situation hvor I ikke får drukket alt vinen, men gerne vil beholde den. Så tjek den ud eller skriv til mig, så finder jeg den til Jer. "

PROST / ZUM WOHL

 

BADEN

Kaiserstuhl

Her er en lille video fra Kaiserstuhl, som jo er en af de 9 underområder i Baden. 

Superflot at stå midt inde i vulkan krateret. På grund af krateret, så skaber det faktisk et drivhus agtigt klima, så Kaiserstuhl specifikt er zone C klima i EU sammenhæng.

Punktet hedder ”Pavillion Mondhalde” i Google maps og er så absolut et besøg værd. 3JWQ+WM Vogtsburg, 

Tyskland Se vores vine fra Kaiserstuhl her: https://vinbutikken.dk/butikken/160-kaiserstuhl/

 

 

DIVERSE

Tysk Vinlovgivning QmP & VDP

Den grundlæggende tyske vinlovgiving hedder QmP. (Qualitätswein mit Prädikat) og er egentlig en lovgiving der siger noget om druemostens kvalitet, beskrevet med antal af Oeschle i vinen. De beskrives derefter som: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese. På toppen af denne lovgivninger en mindre lovgiving der hedder VDP (Verbanc de Deutsche Prädikatweingüter) som har en overbygning der giver dem mulighed for at kalde de enkelte marker som Erste Lage (Premier Cru) og Grosse Lage (Grand Cru) Ikke så mange tyske vinproducenter er VDP'er, og mange af dem der ikke er, kunne sagtens blive det.

 

preload spinner

preload spinner
{{product.Title}} {{product.Title}}

{{text.PRODUCT_CATALOG_PRICE_FOR}} {{price.Amount}} {{product.UnitTitle}} {{price.PriceMin|currency_format}}