1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment
  • Dankort + VISA/Dankort

Madtyper der har perfekt match med vores vine fra Baden i Tyskland og Equisheim i Alsace. Guide og tips om paring af mad og vin.

Mad og vin hører sammen. Især Kaiserstuhl og Alsace er rigtig gode madvine. Der er nogle enkelte regler som giver den bedste oplevelse. Retterne og dermed også vinene skal helst komme i en harmonisk rækkefølge. Det bedste er at tage de lette retter først og derefter de tunge. Man sagde tidligere at retterne skal følge samme grundregler som vinene:
 
Tørre vine før søde vine, hvide vine før røde vine, lette vine før tunge og kraftige vine, frugtige vine før aromatiske vine og unge vine før gamle vine.

Før hovedretten serveres kolde retter før varme. Er der flere hovedretter skal den kolde servers først. Hvis man bruger mange krydderier og andre smagsgivere skal retternes kraftighed være stigende i intensitet for ikke at overdøve efterfølgende retter og vine.

Disse regler er ikke helt gældende ved nutidens køkken hvor den traditionelle fisk, kød, ost og dessert rækkefølge er brudt. Derfor er valget af vin oftes bestemt af tilberedningsmetode og madens tilbehør.
 
Mange menuer har en forfriskende sorbet med masser af syre uden sukker som mundrenser imellem kraftige retter eller ved skifte fra fisk til kød. Skift aldrig fra søde til salte retter. Søde ting hører desserten til. Servér derfor altid osten før desserten.

Top resturanter bruger ikke de gamle regler, men finder istedet den bedste vin til retten. Maden bestemmer hvilken vin man skal bruge og der kan være flere skift imellem hvide og røde vine med eller uden bobler igennem måltidet.

Læs mere om sommelier Pontus Elofsson og Master of Wine Tim Hanni erfaringer med madens smagsnuancer i forhold til valg af vin.

Vores producent Jägle har mad forslag til vinene på deres tyske hjemmeside til inspiration.

 

Aperitif

Skal vække nysgerrighed og stimulere gæstens appetit. En Sekt eller Crémant med lidt syre er et festligt indslag i høje glas. Pas på den ikke er for tung eller kraftig. Et glas tør hvidvin eller rosé er også godt. Pas på søde velkomstdrinks da de oftest mætter og giver ubalance i den efterfølgende menus sammensætning. Servér gerne nødder eller vagtelæg.  
 
Vinbutikken.dk forslag til aperitif her.

Forret
 

 

Vinen skal være let og tør uanset forretten. Til suppe, kød, fisk eller en let pastaret kan man som regel fortsætte med aperitifen. Ellers skal man finde en som har samme lethed som aperitifen. Serverer man salat så hust at eddikebaserede dressinger er for kraftige så brug citronsaft eller anden syrlig saft istedet. Serverer man Foie Gras med sød vin så husk at servere noget rensende før næste ret. Asparges er let bitter og kan være en udfordring.
 
Vinbutikken.dk forslag til forretterne her.

Vinbutikken.dk 
forslag til Foie Gras her.
Suppe 
En Sekt eller Crémant er den perfekte partner til enhver suppe. Ellers er en frugtig hvidvin eller rosé også et godt valg med smagsstyrke tilpasset efter hvor meget krydderi der er brugt i suppen.
 
Vinbutikken.dk forslag til suppe her.
Skaldyr og fisk 
Vinen afhænger meget af tilberedningen og tilbehør. Stegning og ovnbagning sikrer fiskens saftighed og fremhæver dens smag. Prøv at pakke fisken ind i bagepapir sammen med grøntsager og en lille portion af den vin man vil servere til retten. Porchering og kogning flytter fiskens saft og smag til lagen eller saucen.
 
Vinbutikken.dk forslag til skaldyr og fisk her.

Mere om vinbutikken.dk vine til fisk tilberedt på forskellige måder og skaldyr.
Fjerkræ

Vinen afhænger af fjerkræets fedme og saucen. Kylling, kalkun og vagtler passer perfekt til tørre aromatiske hvidvine som riesling, rivaner og sauvignon Blanc. Også kraftigere Sekt og Crémant kan bruges. Ænder og gæs kræver kraftigere vine med masser af tannin som feks fadlagret Chardonnay eller Rulander. Eller prøv en fadlagret moden Spätburgunder.Tannin er nødvendigt.
 
Vinbutikken.dk 
forslag til lyst fjerkræ
.

Vinbutikken.dk forslag til mørkt fjerkræ.

 
Kød

Det er altid tilberedningsmetoden der bestemmer vinen. Til porcheret og kogte kødretter er hvidvin bedst. Saucen og krydderi vil altid være bestemmende men generelt er vine med syre en nødvendighed.  
Stegning, grill eller gryde stegning giver sprødhed og kraftigere smag. Til disse kan man bruge kraftige hvidvine som fadlagret Chardonnay og rødvine som Spätburgunder med masser af tannin.
 
Vinbutikken.dk  forslag til lyst kød.

Vinbutikken.dk forslag til mørkt kød.
 
Det asiatiske køkken 
For retter uden brug af eddike, stærke krydderier, karry og chili/ingefær kan de almindelige regler for vin bruges. For sursøde retter og stærkt krydret retter skal der sødme til. Server altid en stærk krydderet ret som den sidste hovedret. Her vil Pinot Gris, Gewurtztraimer og Riesling med restsødme gør sig bedst. Vinbutikken.dk forslag til det asiatiske køkken.
Oste 
Bør altid spises imellem hovedretten og desserten. Sødt før salt ødelægger balancen.

Gode Oste handlere:
Ostebørsen Slagelse
Net-ost.dk
 
Vinbutikken.dk forslag til oste.
 
Desserter

Vinens sødhed skal følge dessertens. En udfordring er chokolade som vi i Danmark næsten bruger i alle vores desserter.
 
Vinbutikken.dk forslag til desserter.
 
 

Peter & Robert