1-3 dages levering |Til pakkeshop eller hjem |Unikt sortiment Elite Smiley
  • Dankort + VISA/Dankort
  • MobilePay

Mad og Tysk vinguide

Mad og vin hører sammen.

 

Især i Baden er der rigtig mange gode madvine. Det er principielt fordi Baden ligger ret nordligt i Europa, og de laver derfor i høj grad koldklima vine. Koldklima vine er karakteriseret ved at være lettere og mere delikate end naboerne mod syd. De har altid en flot syre og frugt kant.

 

Mange nordiske køkkener har fået øjnene op for disse fantastiske madvine.

 

 

Der er nogle grund regler som giver den bedste oplevelse og kan være rare at vide når man skal vælge vin til mad.

 

Retterne og dermed også vinene skal helst komme i en harmonisk rækkefølge. Det bedste er at tage de lette retter først og derefter de tunge. 

Man sagde tidligere at retterne skal følge samme grundregler som vinene:
 
Tørre vine før søde vine, hvide vine før røde vine, lette vine før tunge og kraftige vine, frugtige vine før aromatiske vine og unge vine før gamle vine.

Før hovedretten serveres kolde retter før varme. Er der flere hovedretter skal den kolde servers først. Hvis man bruger mange krydderier og andre smagsgivere skal retternes kraftighed være stigende i intensitet for ikke at overdøve efterfølgende retter og vine.

Disse regler er ikke helt gældende ved nutidens køkken hvor den traditionelle fisk, kød, ost og dessert rækkefølge er brudt. Derfor er valget af vin oftes bestemt af tilberedningsmetode og madens tilbehør.
 
Mange menuer har en forfriskende sorbet med masser af syre uden sukker som mundrenser imellem kraftige retter eller ved skifte fra fisk til kød. Skift aldrig fra søde til salte retter. Søde ting hører desserten til. Servér derfor altid osten før desserten.

Top resturanter bruger ikke de gamle regler, men finder istedet den bedste vin til retten. Maden bestemmer hvilken vin man skal bruge og der kan være flere skift imellem hvide og røde vine med eller uden bobler igennem måltidet.

Læs mere om sommelier Pontus Elofsson og Master of Wine Tim Hanni erfaringer med madens smagsnuancer i forhold til valg af vin.

 

På vores store "Efter mad" sektion vil du finde vin forslag til de fleste retter. Det er dog umuligt at beskrive samtlige madretter i en sådan sektion.

 

Derfor finder du nedenfor et madleksikon, hvor rigtig mange retter vil få vores vine anbefalet. Dette mad og vin leksikon vil vokse sig større efterhånden som vi bliver spurgt om vin til diverse retter,

 

Vinbutikken.dk

 

 

 

 

 

Mad og Vin leksikon

 

Dette mad og vin leksikon vil vokse sig større efterhånden som vi bliver spurgt om vin til diverse retter,

 

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z Æ Ø Å  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A

Asparges, Hvide

Asparges er en ingrediens der er frisk, har syre og er lidt bitter. Defor skal vælges en vin som passer til den lette bitterhed. Den perfekte vin til hvide asparges er en vin på en let aromatisk drue, som Muscat eller Sauvignon Blanc. En Riesling kan også virke, men helst en med en smule alder og frugtsødme. Det vigtigste er at huske den friske, fyldige frugt og noter af blomster. Fadlageret vin passer ikke til asparges.

Prøv en Sauvignon Blanc fra Weingut R&C Schneider, eller en Riesling MJ fra Weingut Jägle

 

Asparges, Grønne

De grønne asparges er umiddelbart lidt lettere at sætte vin til, hvis det skal være en ret i sig selv. De er let mere sødlige end de hvide og har næsten en smag af ærter. Derfor er vine med god syre det gode valg til grøn asparges. en tør Weissburgunder eller Riesling vil være det rigtige valg. Fadlageret vin passer ikke til asparges.

Prøv en Weissburgunder fra Weingut R&C Schneider eller en Riesling fra Weingut Alexander Laible.

 

 

B

 

 

 

 

J

Janssons fristelse

Denne ret er let salt og fed i det, og har umamismag fra ansjoserne. Derfor skal vinen være let syrlig, frisk og med en let god frugtsødme. Et godt valg ville være Riesling, med en god frugt og syre kant.

Prøv en Riesling Alte Rebe eller SL fra Weingut Alexander Laible.